7 Perbezaan Pelaburan Saham dan Hartanah Yang Perlu Kita Tahu

“Pakdi, kenapa fokus kepada pelaburan saham, bukan hartanah ?”

Sudah beberapa orang bertanyakan soalan ini. Maka ini jawapan saya:

1. Pengurusan

Pelaburan saham lebih mudah diurus. Kita cuma perlu jumpa orang sekali iaitu remisier / dealer semasa buka akaun. Entah-entah lepas ni bila dah boleh buka akaun secara online sepenuhnya, langsung tak perlu jumpa orang. Selesai sahaja buka akaun, semuanya dah online.

Jadi sebagai seorang yang mempunyai natural character sebagai seorang introvert, suasana ini sangat selesa bagi saya.

Manakala dalam pelaburan hartanah, mana boleh duduk dalam rumah atau pejabat sahaja. Kena jumpa penjual / ejen, banker, lawyer. Dah selesai beli, kena cari kontraktor misalnya nak renovate / repairrumah. Lepas tu kena cari penyewa. Uruskan penyewa. Proses tu semua bukan sekali jumpa terus done deal. Berkali-kali.

Nak beli satu rumah itu prosesnya banyak kali nak jumpa orang.

Jadi, kalau ada hasrat nak beli 30 buah rumah, bersamaan setahun sekali sampai usia pencen, maka proses itu berulang banyak kali. Bagi, sebahagian orang proses jumpa orang sebegitu adalah menyeronokkan.

2. Cukai Atas Aset

Sehingga nota ini ditulis, untuk saham tidak ada cukai atas keuntungan. Tidak ada cukai atas dividen yang diterima oleh pemegang saham. Cukai itu ada seperti stamp duty, SST – dan impaknya masih tidak besar. Selain dari cukai atas operasi bisnes syarikat awam.

Yang penting untuk diketahui, apa yang diterima oleh pemegang saham itu ada nett profit.

Manakala hartanah pula terlalu banyak cukai yang terlibat. Cukai keuntungan harta tanah (CKHT) yang sering disebut sebagai RPGT. Pendapatan dari hasil sewaan juga perlu dilaporkan kepada LHDN. Dan juga stamp duty yang perlu dibayar. Selain cukai-cukai lain seperti cukai pintu dan tanah.

3. Volatility

Harga saham macam roller coaster. Isnin naik, Selasa turun. Presiden Amerika bersin harga saham jatuh. Menteri Kewangan Malaysia gelak harga saham naik. Macam tulah.

Manakala untuk hartanah volatility tu tak macam saham. Turun naik itu berlaku tapi tidak lah secepat pasaran saham. Sesuai untuk mereka yang tak sanggup tengok harga saham bergerak laju.

4. Modal

Modal nak beli saham tak besar. Jika harga saham itu 50 sen sesaham, maka modal untuk beli satu lot saham (100 unit saham) ialah 50 ringgit sahaja (belum termasuk brokerage dan fi lain)

Modal nak beli hartanah adalah lebih besar. Deposit untuk rumah subsale antara 3-10% malah mungkin lebih. Rumah undercon mungkin berpeluang dapat pembiayaan 100%.

5. Other People’s Money (OPM)

Saham boleh mohon untuk meminjam i.e. share margin financing. Malah, siapa yang suka kepada leverage, boleh beli warrant melalui akaun yang sama yang beli saham.

Manakala untuk pelaburan hartanah, berapa kerat sahaja pelabur yang mampu beli tunai. Jadi, suka tak suka memang kena berhutang dengan bank bagi kebanyakan orang.

Kenapa ramai suka sangat dengan OPM? Sebab Robert Kiyosaki yang popularkan istilah ni. Mudah-mudahan tuan puan faham lah ya risiko OPM ni. Jangan ingat pasaran saham dan hartanah ni sentiasa naik harga. Kih kih kih.

6. Intangible vs tangible

Satu faktor yang menyebab ramai orang sukar nak terus nampak konsep pelaburan saham ialah sifatnya yang tidak boleh dilihat dan dirasa. Saham? Saham tu apa? Pemilikan ekuiti dalam syarikat adalah satu konsep yang perlu difahami terlebih dahulu.

Walaupun begitu ini menyebabkan saham dapat didagangkan di mana-mana sahaja dan tidak tertaklu kepada lokasi. Walaupun pejabat Bursa Malaysia itu di KL tetapi dari Perlis sampailah ke Sabah tetap boleh melabur saham dengan mudah. Malah saham global pun dah boleh dengan perkembangan teknologi hari ini.

Hartanah pula merupakan sesuatu yang tangible. Ini menyebabkan ramai orang mudah memahami apa itu pelaburan hartanah. Tak perlu susah-susah nak faham konsep.

Oleh kerana sifatnya yang dapat dilihat, dipegang dan dirasa maka lokasi memainkan peranan yang penting.

7. Estate Planning

Pelaburan saham ni liquid. Jadi senang untuk uruskan. Boleh guna wasiat, deklarasi hibah, trust termasuklah investment holding sebagai cara pengurusan harta pusaka lepas dah mati nanti. Kena tahu apa yang sesuai dengan profil faraid masing-masing. Gaduh, senang nak jual.

Manakala untuk hartanah boleh jadi sangat kompleks. Ada tanah rizab Melayu. Ada tanah yang bercagar. Tanah Felda. Ada yang masih tak pecah geran. Ada yang tuntutan pusaka berlapis-lapis – nama moyang masih atas geran tanah! Gaduh bab pusaka? Kalau itulah rumah yang kita duduk, macam mana nak jual?


Saya menulis nota kewangan pada setiap hari Jumaat dan diemelkan terus ke inbox subscriber. Percuma. Sekiranya berminat sila isi emel anda: