Memulakan pelaburan saham

Sejak pandemik Covid19 berlaku ramai bertanya kepada saya bagaimana untuk mula melabur saham. Dagangan saham kini telah menjadi aktiviti masa lapang bagi ramai orang apabila PKP dilaksanakan. Walaupun begitu, masih ramai yang tidak tahu cara untuk bermula.

Indeks KLCI, Top Glove, Greatech, Mr DIY, KPower adalah antara cerita saham yang telah menjadi bualan ramai orang. Ini adalah satu perkembangan yang baik apabila aktiviti pelaburan telah mula mendapat tempat di kalangan orang Melayu.

Ikuti saya sekiranya tuan puan berminat untuk memulakan pelaburan saham sendiri. Saya tak menjamin apa-apa keuntungan semasa melabur. Malah kerugian melabur saham itu adalah pasti. Walaupun begitu, keputusan untuk mula melabur adalah jauh lebih baik dari hanya menyimpan sahaja lebih-lebih lagi kadar faedah semalam Bank Negara Malaysia pada kadar yang rendah sekarang.

Tonton video temu bual saya bersama dengan Zulkhairi Zulkifli tentang bagaimana nak mula labur saham di Bursa Malaysia.

Tentang pasaran saham

Nak beli saham perlu ada akaun khas. Akaun ini membolehkan kita ada terlibat secara terus ke dalam pasaran saham. Caranya ialah dengan membuka akaun dengan mana-mana syarikat broker berlesen yang menawarkan akaun dagangan patuh Shariah. Buka sahaja dengan mana-mana syarikat broker berikut.

Supaya permohonan buka akaun dapat diproses dengan lebih cepat, saya menyarankan tuan puan terus menghubungi salah satu syarikat broker di atas. Namun, disebabkan kekangan pergerakan disebabkan pandemik Covid19, sila gunakan aplikasi Bursa Anywhere supaya dapat memohon buka akaun secara online.

Online trading platform

Seterusnya sila belajar tentang bagaimana untuk menggunakan online trading platform yang disediakan. Supaya dapat tahu bagaimana untuk mula beli saham. Saya merupakan perancang kewangan dan bukannya remisier saham. Kerja kami berdua adalah berbeza. Justeru, sila hubungi semula syarikat broker yang menguruskan pembukaan akaun dan minta mereka untuk memberikan panduan untuk menggunakan online trading platform.

It’s ok jika nak tanya soalan yang tak nampak pandai pun. Setiap jual beli saham yang kita buat nanti, pihak broker mendapat komisyen. Justeru, kalau bukan mereka yang nak bagi kita pandai guna trading platform mereka, siapa lagi?

Modal beli saham pertama

100 ringgit pun dah dapat beli saham. Tapi saya cadang mulakan modal pertama dengan jumlah antara 500 – 1,000 ringgit.

Misi pelaburan saham pertama ini ialah beli sahaja 1,2 saham dengan strategi hentam sajalah. Beli bukan untuk buat untung lagi. Beli untuk belajar. Rasa sendiri emosi kita macam mana bila harga naik atau bila harga turun.

Lepas buka akaun terus beli saham cepat-cepat. Supaya dapat bermula. Bukannya tunggu pandai baru nak mula. Tapi jika 500 ringgit pun tak sanggup untuk rugi, itu tandanya belum bersedia dari sudut kewangan.

 

Nak beli saham apa?

Gunakan laman web BursaMarketPlace untuk cari idea nak beli saham apa.

Laman web ini disediakan oleh pihak Bursa Malaysia sendiri dengan kerjasama syarikat-syarikat pelaburan berlesen. Tidak ada siapa yang dapat bagi jaminan untung, namun dengan merujuk laman web in adalah lebih baik dari ikut mana-mana individu yang menggunaan identiti anonymous dan palsu di laman-laman sosial.

Ada lagi 1 video dan 1 sesi webinar disediakan.

Khusus untuk pelabur yang zero knowledge. 
Sesuai untuk yang baru nak buka akaun.
Elok untuk kepada individu yang dah buka akaun tapi beli saham tak sampai 3x.

Siri Shariah Investing 101 sepanjang tahun 2021 ini dibawakan dengan kerjasama Bursa Malaysia-i.

Sila isi nama dan alamat e-mel untuk hadir ke webinar Shariah Investing 101 dibawah.

Yuran adalah PERCUMA.

Buat pra-pendaftaran webinar Shariah Investing 2021

 

.

Suzardi Maulan (Pakdi) dan Zulkhairi Zulkifli merupakan perancang kewangan berlesen.

Ini adalah siri pendidikan pelaburan Shariah Investing 101 dengan kerjasama Bursa Malaysia-i. Video-video yang disediakan tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional. Sila dapatkan khidmat nasihat profesional secara personalized dari individu berlesen sekiranya tuan puan mahu mengetahui pelaburan yang bersesuaian dengan profil risiko sebenar.