Baru nak mula melabur saham tapi tak tahu cara nak mula?

Pelaburan saham dapat lawan inflasi iaitu punca utama kenapa kuasa membeli kita habis.

Melabur saham juga bertujuan nak dapat untung lebih besar dari pelaburan berpendapatan tetap (fixed income) macam fixed deposit bank.

Kelebihan melabur saham di Malaysia ialah keuntungan yang diperoleh adalah tax exempted. Tak perlu bayar cukai atas keuntungan mahupun dividen yang diterima.

Pelaburan saham juga membolehkan kita mencipta sumber pendapatan kedua untuk masa hadapan selain dari gaji.

Dipendekkan cerita, saham membolehkan pelabur menjadi kaya. Dengan syarat kena lah mula bercucuk tanam dalam pasaran saham dari sekarang. Siapa yang bercucuk tanam sudah tentu dia yang mendapat hasilnya.

Berikut ialah nota-nota pengenalan untuk pelabur baru:

Apa itu saham?
Melihat saham sebagai pemilikan dalam sesuatu perniagaan.

Macam mana nak buat duit dengan saham?
Melabur mesti nak buat untung, bukannya rugi.

Cara memulakan pelaburan saham
Ada dua cara untuk membuat pelaburan dalam pasaran saham. DIY atau dengan bantuan profesional.

Apa hukum melabur saham?
Menjawab persoalan Shariah bagi pelabur Muslim

Modal pelaburan saham
Berapa ringgit yang diperlukan untuk mula melabur saham?

Saham vs unit trust
Menerangkan salah faham antara pelaburan saham dan unit trust.

Saham vs Tabung Haji dan ASB
Kenapa perlu melabur saham lagi jika dah menyimpan dalam Tabung Haji dan ASB?

Saham vs forex
Pencerahan tentang pelaburan saham dan dagangan matawang.

Saham vs emas
Jika emas kalis inflasi, saham pula…?

Saham vs hartanah
Dua kelas aset yang berbeza.

8 Sebab Kenapa Melabur Saham
Kenapa saham? Pelaburan saham ni banyak wujud persepsi yang salah. Antara yang utama ialah menganggap beli saham ni macam berjudi.

Mulakan misi pelaburan pertama kalian di Bursa Malaysia

Sekiranya kalian mahu panduan melabur saham bagi melabur baru, sila baca:

Tutorial Saham
Panduan asas memulakan pelaburan saham sendiri


Saya menulis nota kewangan pada setiap hari Jumaat dan diemelkan terus ke inbox subscriber. Percuma. Sekiranya berminat sila isi emel anda: