Polisi Pelaburan

Pelaburan ialah menangguhkan belanja sekarang supaya dapat berbelanja lebih pada masa hadapan. Dalam erti kata lain, modal nak beli iPhone hari ini kita laburkan dahulu, dengan sasaran dapat beli 10 iPhone pada masa akan datang.

Melabur bukanlah acara pecut 100 meter tetapi pelaburan merupakan satu marathon. Panjang perjalanannya. Justeru, kita perlu perancangan pelaburan atau polisi pelaburan yang dapat menjadi peta yang memandu kita sepanjang kita melabur.

1. Kenapa Melabur?

Catat kenapa kita melabur? Pelaburan mesti sentiasa dengan long term horizon. Contohnya:

Supaya ada pilihan nak berhenti kerja lebih awal. Kebun yang kita usahakan dah beri hasil. Makan hasil pun tak habis. Jadi waktu itu nak terus bekerja pun boleh, pilih nak bersara awal pun boleh.

Contoh-contoh WHY yang lain, slik dan baca ini: Kenapa Melabur?

2. Apa Strategi Pelaburan Anda?

Secara asasnya kita perlu membahagikan pelaburan kita kepada 3 jenis:

  • Ekuiti
  • Fixed Income
  • Cash

Ini bukan tentang produk. Tetapi jenis pelaburan yang perlu ada dalam portfolio kita. Exposure dalam ekuiti dapat beli saham terus di Bursa Malaysia, atau melalui managed account, unit trust, wholesale fund dan seterusnya.

Strategi pelaburan ialah tentang:

  • X% ekuiti
  • Y% fixed income
  • Z% cash

3. Analisa Strategi Pelaburan Semasa

Ambil semua penyata akaun dan tengok di mana tuan puan dah melabur selama ini. Walaupun sekadar letak duit bawah bantal. Itulah stategi pelaburan kalian sebelum ni. 100% tunai yang disimpan bawah bantal.

Bila dah kumpul semua penyata akaun dan dokumen berkaitan, maka analisa pun dibuat.

4. Perancangan Untuk Mencapai Sasaran Asset Allocation

Dari mana nak ke mana?

Barangkali kita nak mempunyai 50% exposure dalam pasaran saham. Maka langkah ini adalah lebih terperinci bagaimana nak mencapainya dari situasi semasa.

  • Adakah 50% exposure itu hanya dalam pasaran tempatan, atau hanya pasal luar negara, atau kombinasi kedua-duanya sekali?
  • Nak beli saham secara langsung, menggunakan ETF, robo-advisor atau unit trust?
  • Jika unit trust, nak urus sendiri atau ada profesional lain yang uruskan?
READ  Zakat Pembiayaan & Pinjaman ASB

Banyak lagi yang perlu diperincikan supaya kerana ada pelbagai pelaburan yang ada yang perlu kita tahu dan pilih berdasarkan apa yang sesuai dengan kita.

5. Taktik Pelaburan

Strategi always long term dan konsisten. Tetapi taktik pelaburan dapat berubah-ubah mengikut kesesuaian masa dan keadaan.

Contohnya, pada tahun 2020 kita nak fokus kepada sektor yang mendapat impak dari Tahun Melawat Malaysia 2020. Malangnya, pada awal tahun wabak coronavirus sudah melanda. Maka ini menyebabkan tactical kita perlu berubah apabila suasana sudah berubah.

Kita perlu menetapkan kriteria pemilihan tersendiri untuk melabur di mana.

6. Mengurus dan Memantau Portfolio Pelaburan

Nak beli saham senang.
Nak beli unit trust senang.
Nak beli ETF senang.

Proses yang akhir sekali ialah pengurusan pelaburan. Perkara-perkara seperti …

  • Jika berlaku corporate exercise seperti stock consolidation apa yang patut kita buat?
  • Dividen yang diterima patut dilaburkan semula ke aset yang mana satu?
  • Kalau nilai pelaburan jatuh, nak buat apa?
  • Nak rebalancing macam mana?
  • Jika berlaku luar jangka, perlu ubah atau kekalkan?