Urus Pelaburan Dengan Bijak

Bila dah mula melabur, maka adakalanya kita lost. Sesat.

Bukan loss. Sebab loss tu dah pasti kita rasa masa melabur. Dan loss juga selalu jadi sebab kita lost. he he he.

Berikut ialah nota-nota yang dapat membantu seorang pelabur yang dah put the real money in the market. Paper trade tak mainlah. Takde emosi!

Beli Saham Asyik Rugi? 5 Kesilapan Biasa Pelabur Saham Dan Cara Mengatasinya
Ketahui 5 sebab biasa yang menyebakan pelabur saham ni selalu buat rugi. Jadi, bila dah tahu kita dapat atasinya dengan membuat cara yang betul.

Memilih Pelaburan Yang Sesuai
Melabur __________ tak salah. Tapi selalunya kita melabur dalam ________ yang salah.

Sejauh Mana Pelaburan Kita Dah Untung?
Data yang sama tapi pelabur dihidangkan dengan jumlah keuntungan yang berbeza-beza. Ketahui perbezaan antara return on investment yang ditunjukkan.

Labur Saham Tanpa Tunai
Ya, kita juga dapat melabur saham tanpa menggunakan duit tunai. Bagaimanakah caranya?

Takde Masa Nak Labur Saham Sendiri? Buka Akaun Mandat Persendirian
Pernah dengar pasal managed account atau adakalanya juga disebut sebagai private mandate (mandat persendirian)?

Pakdi, Pelaburan Apa Yang Lebih Untung Dari ASB Atau Tabung Haji?
Di Malaysia ada atau tidak pelaburan yang dapat beri lebih untung dari dua tempat yang popular di kalangan masyarakat ni?

Mudahnya Melabur Dalam Saham Blue Chip
Tak tahu nak beli saham apa? Saham-saham blue chip kan ada. Syarikat besar, untung operasi bisnes banyak, dividen dapat.

Pelaburan Indeks Saham; Gaya Melabur Tanpa Stock Picking Skills
Nak melabur saham kena ada kemahiran stock picking. Tapi kalau tak tahu pun masih boleh melabur di Bursa Malaysia!

3 Jenis Orang Yang Beli Saham. Anda Yang Mana Satu?
Walaupun melabur dalam pasaran yang sama, ada investor, trader dan gambler. Apakah perbezaan antara mereka?

Modal 100 Ribu Patut Labur Di Mana?
Ada investable asset sebanyak 6 angka dan nak idea melabur di mana? Ini panduannya.

Tak Tahu Saham Apa Nak Beli? Baca 8 Tips Ini
Jika tidak ada idea nak beli saham apa, barangkali nota ini dapat membantu.

Jangan Buat 5 Kesilapan Biasa Pelabur Unit Trust Berikut
Ramai pelabur di Malaysia membuat pelaburan unit trust. Malangnya, ramai yang melakukannya dengan cara yang salah!

Wrap Account: Pelaburan Unit Trust Dengan Khidmat Nasihat Licensed Financial Planner
Bagaimana nak dapatkan nasihat pelaburan unit trust yang tidak bias? Melaburlah melalui perancang kewangan berlesen dengan wrap account.

Perancangan Pelaburan
Ramai orang melabur tetapi tidak mempunyai perancangan pelaburan. Nak bercuti 2 malam pun kita merancang nak bawa baju apa. Melabur takkan nak hentam aje?

EPF i-Invest
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan platform online untuk skim pelaburan ahli. Apakah kelebihannya berbanding menggunakan ejen unit trust?

Asset Allocation
Rancang pelaburan dari sekarang. Berapa banyak nak dilaburkan dalam pelaburan yang kurang risiko, berapa banyak yang nak dilaburkan dalam pelaburan yang lebih risiko.


Saya menulis nota kewangan pada setiap hari Jumaat dan diemelkan terus ke inbox subscriber. Percuma. Sekiranya berminat sila isi emel anda: