Memulakan pelaburan: panduan untuk pelabur baru

Barangkali tuan puan telah mengetahui lebih dari 10 pelaburan yang ada di Malaysia. Nota tersebut telah membantu ramai pembaca untuk memilih pelaburan yang bersesuaian dengan mereka.

Nota ini pula bertujuan untuk membantu kalian memulakan pelaburan secara step by step dan lebih bersistematik. Bukan melabur secara membabi buta.

Mudah-mudahan nota ini dapat membantu, khususnya individu-individu yang baru nak memulakan pelaburan.

Langkah 1. Sebelum melabur pastikan situasi kewangan peribadi adalah dalam keadaan yang baik. Baik tidak bermaksud, sudah habis bayar hutang tetapi perkara-perkara asas dalam pengurusan kewangan peribadi telah selesai.

Langkah 2. Bila dah buat 3 perkara yang awal tu sekarang sudah bersedia untuk melabur. Sekarang ni buat pula perkara-perkara yang selalu orang lupa sebab hanya nampak nak kejar untung.

Langkah 3. Buka akaun. Boleh pilih untuk uruskan pelaburan sendiri atau pilih mendapatkan khidmat profesional untuk menguruskan pelaburan tersebut.

Langkah 4. Belajar strategi pelaburan. Cari ilmu. Ada banyak cara nak buat pelaburan saham ni. Tak terhad kepada apa yang saya sediakan ni.

Nota Lain: