7 Tips Kewangan Untuk Individu 40-an

1. Terus melabur dengan bakul pelaburan yang agresif. Sekurang-kurangnya 50% hendaklah dilaburkan dalam ekuiti. Sama ada melalui skim pelaburan ahli KWSP atau secara tunai.

2. Fokus kepada kerjaya. Mudah-mudahan memperoleh rezeki dapat menjadi senior management dalam organisasi tempat tuan puan bekerja.

3. Mula bayar hutang rumah lebih dari yang bank minta. Lebihan itu adalah untuk bayar prinsipal hutang. Sasarannya hutang rumah dapat langsaikan lebih cepat dari jadual dan sebelum usia persaraan menjelma. Manfaatkan akaun 2 KWSP untuk selesaikan hutang rumah.

4. Terus jaga kesihatan, pemakanan. Kesihatan itu mahal harganya.

5. Jaga perkahwinan baik-baik. Memang perkahwinan ini banyak geloranya. Umur dah 40-an jangan buat perangai pelik-pelik. Melainkan terpaksa bercerai, perkahwinan yang bahagia adalah kunci hari persaraan yang membahagiakan.

6. Buat financial reality checkup. Jumpa licensed financial planner untuk membolehkan pemeriksaan kesihatan kewangan yang menyeluruh. Supaya sasaran retirement fund dapat dicapai.

7. Helo… dah buat wasiat?


Suzardi Maulan, IFP

Pakdi.net merupakan blog peribadi saya tentang topik kewangan dalam Bahasa Melayu. Saya membantu individu melabur dan menguruskan pelaburan mereka. Selanjutnya baca di sini

Belajar saham melalui video dan podcast - Klik sini