5 Langkah Selesaikan Hutang Piutang

Bila dah dikelilingi hutang, tak ada jalan pantas nak keluar dari hutang sekelip mata.

Usaha dulu untuk keluar dari hutang. Barulah bertawakkal dengan berdoa kepada Allah swt supaya mudah perjalananan nak langsaikan hutang. Mudah-mudahan dapat keluar dari beban hutang.

Jadi untuk selesaikan hutang, ada 5 langkah utama yang perlu kita lalui:

1. Akui masalah hutang

Jangan lari dari masalah.

Kita kena hadapi kenyataan. Jangan lari dari masalah.

Hadapinya. Tulis semua hutang dan akui kesilapan lepas dan bersedia untuk memulakan hidup baru. Kita kena catat semua hutang. Kita kena tengok jumlah-jumlah hutang yang kita telah kumpul dengan sedar atau tidak sedar selama ini.

Ini adalah langkah paling penting dalam proses untuk keluar dari masalah belenggu hutang. Benar, kita akan rasa teruk. Rasa down. Rasa hidup dah tidak berguna. Tapi itulah prosesnya.

2. Berhenti buat hutang baru

Jangan tambah hutang.

Cukuplah dengan hutang yang ada. Jangan sentiasa “Gali lubang tutup lubang,” seperti yang dinyanyikan Salleh Yaacob,

Jika kita tak dapat uruskan hutang sedia ada, apakah ada jaminan kita dapat uruskan hutang yang baru pula?

3. Buat Tabung Khas Bayar Hutang

Melalui…

3a. Kawal perbelanjaan

Budgeting.

Memang remeh dan menyusahkan.

Tetapi ia amat penting. Plan belanja setiap bulan dan catat semua ringgit dan sen yang keluar.

Jika kita tidak mempunyai catatan, maka sekarang adalah masa untuk mencatat. Kumpul resit, bawa buku catatan kecil dalam poket atau beg tangan dan mula berjimat cermat. Kita kena tahu tabiat perbelanjaan kita. Tanpa catatan, kita tak tahu di mana kita dapat baiki.

Setiap sen yang keluar mesti dicatat. Beli air mineral, coklat, surat khabar. Semua. Tiada pengecualian. Selepas sebulan, jumlah & perkara yang paling mengejutkan kita itu adalah perkara utama yang perlu kita potong dan kawal.

3b. Tambah pendapatan

Hanya jika kita tahu cara memulakan bisnes dengan apa yang ada di tangan.

Jika kita perlu buat bisnes / pelaburan yang perlu kita tambah hutang. Lupakan.

Tekanan hutang keliling pinggan yang sedia ada itu sudah cukup besar. Mampukah kita menghadapi tekanan hutang bisnes baru pula?

Sila buat bisnes yang modalnya sangat rendah sahaja. Kalau tidak tahu, jangan buat langsung. Tumpukan proses #3a sahaja.

Jangan sesekali masuk tawaran skim peleburan yang janji untung tiap bulan. Itu semua penipu.

4. Buat Jadual Khas Bayar hutang

Sama ada melalui…

4a. Do-it-yourself (DIY)

Buat sendiri jika mampu.

Jika kita jenis yang dapat menguruskan sendiri, maka sila dapatkan buku-buku berkaitan pengurusan hutang yang ada di pasaran. Ada made in Malaysia. Ada dari negara lain. Prinsip yang mereka kongsi adalah sama. Aplikasi sahaja berbeza.

Jangan cari cara paling perfect. Tak ada cara paling mudah. Jangan cari jalan yang menjanjikan hari ini buat esok dah berjaya keluar dari hutang Tidak wujud benda macam tu. Cari cara yang kita paling selesa dengan diri sendiri.

Proses nak keluar dari hutang ambil masa.

4b. Dapatkan bantuan pakar

Jika kita tak dapat urus sendiri, dapatkan bantuan.

Maka sila berhubung dengan organisasi yang ada menawarkan khidmat kaunseling hutang. Yang paling popular (dan percuma) di Malaysia adalah Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK).

Manakala untuk mendapatkan khidmat financial planner untuk menstrukturkan semula ianya ada kos yang perlu dibayar. Masa dan kepakaran mereka tidak percuma.

5. Sila ikut sepenuhnya jadual bayar hutang yang baru tadi

Disiplin. Tiada alasan.

Macam orang sakit. Mana boleh terus sihat lepas jumpa doktor. Ada jadualnya. Ada ubatnya. Banyak pengorbanannya macam kena jaga makan, kena bersenam dan amalkan gaya hidup sihat.

Itulah pentingnya lalui proses #1 di atas. Pengorbanan. No pain, no gain.


Suzardi Maulan, IFP

Pakdi.net merupakan blog peribadi saya tentang topik kewangan dalam Bahasa Melayu. Saya membantu individu melabur dan menguruskan pelaburan mereka. Selanjutnya baca di sini

Belajar saham melalui video dan podcast - Klik sini